6 kwi 2010

Lodówka

Lodówka
Urządzeniem, które niewątpliwie zrewolucjonizowało proces przechowywania żywności jest lodówka. Jest to kilkusetlitrowa szafa, wewnątrz której temperatura jest obniżona w stosunku do otoczenia. Pierwsza lodówka została skonstruowana w 1914 roku przez Florence Parpart. Istnieją różne typy lodówek. Najbardziej tradycyjnym jest taki, który posiada zamrażalnik w górnej części urządzenia. Są też takie, w których zamrażalnik znajduje się w dolnej części. Istnieją także niezbyt powszechne lodówki typu side by side. Taka lodówka podzielona jest pionowo, po lewej stronie posiada zamrażalnik, a po prawej znajduje się lodówka. Możliwy jest także odwrotny układ. Takie lodówki oferują najwięcej miejsca na żywność, jednak ich wadą jest to, że ciężko w nich zmieścić przedmiotu o dużej średnicy. Od jakiegoś czasu coraz bardziej popularne stają się wersje lodówek do zabudowy, które pozwalają na ładne wpasowanie lodówki w wystrój kuchni. Współczesne lodówki mają coraz więcej funkcji dodatkowych. Należą do nich między innymi ochrona antyszronowa, dozownik schłodzonych napojów, osobne pojemniki na warzywa i nabiał. Można też kupić lodówki z ochroną antybakteryjną. Ich wnętrza są pokryte specjalnymi enzymami, które niszą bakterie.